Akoestische vloeren

Akoestische-vloerenBedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met de problemen van geluidsoverlast. Deze kunnen soms belemmeringen vormen voor het goede functioneren. Ook in ziekenhuizen, scholen en universiteiten is een akoestische vloer een noodzaak om de contact- en impactgeluiden te reduceren tot een minimum.

Industriële vloeren met akoestische eigenschappen

Cementgebonden bitumenvloer

Cementgebonden bitumenvloer

Een cementgebonden bitumenvloer is een naadloos en slijtvast vloersysteem op basis van hydraulisch gebonden bitumenemulsie [HBE] en wordt samengesteld…
HD Vloer - Heavy Duty Vloer

HD Vloer – Heavy Duty Vloer

De HD Vloer – Heavy Duty Vloer is een bitumenkunststof / cementgebonden dekvloer. De toepassing van de HD Vloer – Heavy Duty Vloer is gelijk aan de Latexfalt …

Geluidsoverlast in de dagelijkse praktijk van bedrijven

Bedrijven waar objecten worden verplaatst, met een continu komen en gaan of die luidruchtige machines gebruiken, zijn de grootste slachtoffers van geluidsoverlast. De installatie van een akoestische vloerisolatie wordt dan onontkoombaar, want het lawaai dreigt de werkers te hinderen en hun rendement te verlagen. En dat geldt ook voor het imago van de organisatie. Het moet niet zo zijn dat elk gesprek of elke beweging over de vloer in een deel van de ruimtes of overal te horen is.

Natuurlijk bestaat er een snelle oplossing zoals het neerleggen van vloerbekleding of een tapijt. Maar dat kan een kostbare oplossing worden als de te bedekken oppervlakte groot is, nog afgezien van het feit dat het op de langere termijn niet erg stevig is. Bovendien is een dergelijk alternatief niet meer geschikt wanneer het gaat om geluiden die veroorzaakt worden door de verplaatsing van objecten, goederenverplaatsing of machines.

De beste keuzes

Akoestische vloerbekleding hangt nauw samen met de bron van de overlast. Toch wordt de zwevende vloer met een losse ondervloer het meest aangeraden door professionals. Concreet gezien gaat het er om een bufferlaag aan te brengen tussen de grond en het oppervlak waarop de doorlopende verplaatsingen zullen plaatsvinden. Dit moet aan meerdere eisen voldoen. Het moet zwaar genoeg zijn om de geluiden te kunnen blokkeren en het moet ook eenvoudig aan te brengen en af te snijden zijn.

Bovendien moet de dikte zodanig zijn dat de deuren nog steeds dicht kunnen en moet het enigszins verend zijn, zodat het kan dienen als schokdemper. Vanuit esthetisch oogpunt zou het ideaal zijn als het ook geschikt is om er vloerbekleding, een zwevende parketvloer of een kunststofbekleding op te leggen. Sommige specialisten gebruiken akoestische isolatiematerialen zoals panelen, films, rollen, vloeibare dekvloeren. Meestal zijn deze samengesteld uit polyethyleen, kurk, polyester, steenwol, rubber, polyolefine, bitumen en polypropyleen.